Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą

Wszyscy chyba lubią czekoladę, orzeszki i nutellę-połączyłam to wszystko w moim najnowszym cieście-wyszła petarda:) Nie pogardzą nim dorośli, a już na pewno dzieci:) Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem a do tego nutella i prażone orzechy laskowe.
Muszę przyznać, że czasem "radosna twórczość" z tego co akurat jest w domu, to strzał w dziesiątkę:)


Na biszkopt, blaszka o wymiarach 25x30 cm
8 jajek L
2 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 czubate łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (poj.250 ml)

Na krem waniliowy:
3 szklanki mleka (poj.250ml)
4 żółtka
1 całe jajko
3 kopiate łyżki mąki pszennej
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
4 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji brzoskwiniowej
300 g prawdziwego masła (82/83%)

Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki esencji waniliowej

Ponad to:
300 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
24 sz.t herbatników
150 g orzechów laskowych 

  •   
  •   Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakao. Do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C przez 25 min. Biszkopt ostudzić, aż będzie całkowicie zimny.
  •  Krem: 2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i jajkiem, następnie dodać aromat i obie mąki i ponownie zmiksować. Tak powstałą masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Ugotowany budyń przykryć folią, aby nie powstał kożuch, i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ma być zimny całkowicie!
    Masło w temperaturze pokojowej zmiksować, aż się zrobi puszyste, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż powstanie jednolity i gładki krem.
  •   Orzechy włożyć do foliowego worka i pokruszyć je za pomocą wałka do ciasta. Pokruszone orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie je ostudzić.
    Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z esencją waniliową. Na biszkopt wyłożyć krem waniliowy. Na kremie ułożyć herbatniki, a herbatniki posmarować nutellą. Na nutellę wysypać prażone orzechy. Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Dobre jest takie ciasto, w ogóle, każde ciasto z nutellą jest dobre :D

    OdpowiedzUsuń

Popularne