Zdrowy, kolorowy omlet z warzywam

Właśnie rano potrzebujemy najwięcej energii, ale często też nie mamy czasu na jego przygotowanie.Dlatego na śniadanie proponuję pyszny i ekspresowy w przygotowaniu omlet z warzywami. Słodka, czerwona papryka, kwaskowe pomidorki, chrupiąca kukurydza i nadający charakteru świeży, młody szczypiorek. Takie kolorowe śniadanko z pewnością zachęci też dzieci do jedzenia warzyw.


2 jajka L
4 pomidorki koktajlowe
1/4 małe, czerwonej papryki
1 łyżka kukurydzy konserwowej
1 duża łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
1 łyżka masła


Paprykę i pomidorki umyć. Paprykę pokroić w kostkę,a pomidorki na połówki. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wylać na nią jajka. Na jajkach ułożyć pomidorki i paprykę i posypać szczypiorkiem. Patelnię nakryć pokrywką, gaz zmniejszyć do minimum. Delikatnie podważać co jakiś czas omlet, aby jajko z wierzchu spływało pod spód. Omlet jest gotowy, kiedy jajko jest ścięte, tak jak lubisz. Podawać gorący. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne