Kurczak curry z chlebkami naan

Kurczaka curry w takiej postaci przygotowuje już od bardzo dawna i zupełnie nie wiem dlaczego do tej pory przepis nie znalazł się jeszcze na blogu...
Kurczak w charakterystycznym sosie z dodatkiem curry i jogurtu jest mięciutki i soczysty, a chlebki naan to u mnie najlepsze z najlepszych wśród domowego pieczywa. Te mięciutkie i pachnące bułeczki na bazie jogurtu idealnie nadają się do nabierania pysznego sosu.


 Na kurczaka:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 papryczka chili
500 g jogurtu naturalnego
1czubata łyżka pasty curry o dowolnym stopniu ostrości lub 2-3 łyżeczki curry w proszku 
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 cebula 
3 ząbki czosnku
4/5 łyżek oleju
1 łyżka skórki cytrynowej,
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz 

 Na chlebki naan:
500g mąki pszennej typ 650
200g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
250 ml mleka 
5 dag drożdży
sezam lub czarnuszka do posypania 


Kurczaka myjemy i kroimy w drobna kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, z papryczki chili pozbywamy się pestek i drobniutko ja kroimy. Mięso marynujemy w oleju wymieszanym z czosnkiem, chili, sokiem z cytryny i cytrynową skórką Odstawiamy na ok.10 min. Cebulę drobno siekamy i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy do cebuli kurczaka i smażymy aż będzie miękki. Jogurt mieszamy z pozostałymi przyprawami i wlewamy do mięsa. Gotujemy jeszcze 5 min aż sos zgęstnieje. 
Z drożdży, ciepłego mleka oraz cukru robimy zaczyn, zostawiamy w ciepłym miejscu aż zacznie pracować Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, jogurt, 2 łyżki oleju, sól oraz rozczyn. Wyrabiamy miękkie delikatne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość  dzielimy je na 10 części, wałkujemy i formujemy 10-12 placuszków w kształcie łezki. Posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w 230 stopniach, na najwyższej półce piekarnika na wyłożonej folią i posmarowanej olejem blaszce. Najlepiej jest ustawić piekarnik na funkcję grilla i kiedy placuszki się zrumienią przewrócić je na druga stronę. Podawać jeszcze ciepłe z curry z kurczaka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne