Pieczeń ze schabu z żurawiną i boczkiem

      Pyszny mięciutki schab, któremu aromatu nadaje słony  wędzony boczek i słodko-kwaśna żurawina. Do podania na zimno do kanapek lub w formie eleganckiej pieczeni na domowe przyjęcia.








1,5 kg schabu
400-500 g wędzonego boczku w plastrach
120 g suszonej żurawiny
sól i pieprz
gałązki świeżego rozmarynu


     Schab umyć i oczyścić z błon. Rozkroić mięso "ślimakowo", tak aby powstał jak największy prostokątny płat. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Na rozkrojonym boczku ułożyć ciasno plastry wędzonego boczku i żurawinę. Zwinąć mięso w roladę. Na wierzchu rolady ułożyć gałązki rozmarynu i zawinąć mięso ciasno w folię aluminiową. Piec w 180 stopniach C przez 1.5 h, 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso się zarumieniło. Po upieczeniu zostawić mięso aby odpoczęło. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne