150 g ryżu do risotto
500 ml bulionu warzywnego
200 g serka śmietankowego
100 ml wytrawnego białego wina
Szklanka mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
1 duża cebula
300 g chudej szynki wieprzowej
3 łyżki świeżo tartego parmezanu
Sól i pieprz
500 ml bulionu warzywnego
200 g serka śmietankowego
100 ml wytrawnego białego wina
Szklanka mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
1 duża cebula
300 g chudej szynki wieprzowej
3 łyżki świeżo tartego parmezanu
Sól i pieprz
Mięso pokroić w drobną kostkę. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć mięso. Zalać je wodą, dodać sól i pieprz i dusić na małym ogniu aż będzie miękkie.Na głębokiej patelni rozpuścić pozostałe masło, wsypać na nie ryż i obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż cebula się zarumieni. Następnie na patelnię wlać wino i chochelkę bulionu, mieszać ryż i w miarę gdy bulion będzie odparowywał dolewać po jednej chochelce.
Kiedy ryż jest już prawie miękki dodać do niego mięso wraz z sosem z gotowania i zielony groszek. Gdy woda odparuje, a groszek jest miękki dodać śmietankowy serek , parmezan i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane parmezanem. Smacznego!
Kiedy ryż jest już prawie miękki dodać do niego mięso wraz z sosem z gotowania i zielony groszek. Gdy woda odparuje, a groszek jest miękki dodać śmietankowy serek , parmezan i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz