Dawno mnie tu nie było, ale niestety czasu brak, dlatego dzis powracam, a jakże, z daniem mega szybkim i mega prostym, ale jakże smacznym;)
Dziś polecam ekspresowe i łatwe danie dla zabieganych. Jest tanie i do tego kednogarnkowe.Jego wykonanie to góra 30 minut. Dodatkowo danie jest lekkie i rewelacyjnie nadaje się do zapakowania do lunch-boxa.
Lekki ryż z delikatnym kurczakiem w połączeniu z fasolką szparagową, a to wszystko doprawione moim ulubionym curry.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
100 g ryżu
1 średnia cebula
200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
200 g pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka curry
1 szczypta kurkumy
Sól, pieprz
1 szklanka mleka 0.5 %
1 szklanka wody
Olej w spray'u lub 1 łyżka oleju rzepakowego
Na 4 porcje:
Patelnię popsikac olejem i rozgrzać. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Następnie pokroic pierś z kurczaka i również podsmażyc. Kiedy pierś jest już delikatnie zrumieniona na patelnię dodać ryż,mleko i wodę. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po 10 minutach dodać fasolkę szparagowa i przyprawy, dusić przez 8 minut. Kiedy już ryz jest miękki i wchłonie cały płyn dodać pomidorki koktajlowe i dusic juz tylko 2 minuty, aby się podgrzały.
Smacznego!
Właśnie zastanawiałam się nad czymś, co mogłabym sobie robić na śniadanie na uczelnię i akurat trafiłam tutaj ;) Staram się zmieniać swoją dietę na bardziej zdrową, więc kurczak z ryżem będzie idealny. Ale jako, że normalnie ryż jest jak dla mnie bez smaku, to taki z curry powinien idealnie wpisać się w moje gusta. Osobiście dodałabym też może pieczarki, które przecież też są zdrowe, choć nieco bardziej ciężkostrawne. Tak czy siak, jest to danie w którym można sporo eksperymentować. Dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńPieczarki to super pomysł:)
Usuń