Zdrowa i lekka zapiekanka bez dodatków tłustego mięsa czy tony żółtego sera, który zazwyczaj dominuje wszelkiego rodzaju zapiekanki.. Brokuły dzięki swoim wartościom odżywczym to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Mają mnóstwo witamin i minerałów, a 100g ugotowanych brokułów to tylko 35 kcal. Mięso z piersi indyka to bardzo chude i delikatne mięso, również jedno z najzdrowszych mięs. Do tego zaledwie 150 g makaronu (można zamienić na pełnoziarnisty) i pomidorki koktajlowe, wszystko zapieczone w lekkim sosie jogurtowym. Ta zapiekanka jest naprawdę zdrowa, łatwa w przygotowaniu i mega pyszna. Zapiekankę podałam z jogurtowym , domowym sosem czosnkowym.
Na 4 porcje:
1 brokuł ok.500-600 g
300 g piersi z indyka
150 g makaronu penne
10 pomidorków koktajlowych
200 g jogurtu naturalnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 suszone pomidory
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
1 jajko L
2 łyżeczki twardego sera w proszku (u mnie mieszanka grana padano i parmezanu)
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól i pieprz
Brokuł obrać z liści i pokroić na mniejsze różyczki. W dużym garnku nastawić wodę, kiedy zacznie wrzeć posolić ją i wrzucić różyczki brokuła. Ugotować go na półtwardo. Wyłowić łyżką cedzakową do miski, a do wody po gotowaniu brokuła wrzucić makaron, który również ugotować al'dente, a następnie przelać go zimną wodą. W czasie kiedy gotujemy makaron obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić również suszone pomidory. Pierś z indyka umyć i pokroić w ok 1cm kostkę. Na patelni rozgrzać olej z pomidorów wrzucić cebulę, czosnek, suszone pomidory i mięso, doprawić solą podsmażać 8-10 minut.
W kubku roztrzepać jogurt naturalny z jajkiem i przyprawami oraz łyżeczką sera.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron. Na makaronie równomiernie rozłożyć mięso z cebulą. Następnie na warstwę mięsa wylać jogurt z jajkiem.
Kolejna warstwa to brokuły, które lekko wciskamy w pozostałe warstwy. Pomiędzy brokułami układamy pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki.
Posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 30-35 minut.
Zapiekankę podałam z domowym sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz