Pieczarki w cieście marynowane

Pieczarki smażone w panierce z jajka i maki krupczatki zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Nadają się zarówno do drugiego dania zamiast surówki jak i jako przystawka na domowe imprezy.






Z podanych składników wychodzi ok 20 półlitrowych słoików:
6 kg małych pieczarek
10 jaj
1 kg mąki krupczatki
4 l wody
2 szklanki octu
400 g dobrego koncentratu pomidorowego
14 łyżek cukru
2 łyżki soli
8 cebul
15 ziaren pieprzu,
kilka listków laurowych
olej do smażenia
dodatkowo sól, pieprz



  •  Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto. Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę obieramy i  kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę. W wyparzonych słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki. Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
  • Zalewamy gorącą zalewą, wycieramy brzegi słoika i zakręcamy słoiki . Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Pieczarki możemy jeść już po 5 - 6 dniach. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale smakowita ciekawostka, nigdy się z takimi pieczarkami nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób raz, a będziesz robić ciągle, niestety wciągają jak chodzenie po bagnach:)

      Usuń

Popularne