Pieczarki smażone w panierce z jajka i maki krupczatki zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Nadają się zarówno do drugiego dania zamiast surówki jak i jako przystawka na domowe imprezy.
Z podanych składników wychodzi ok 20 półlitrowych słoików:
6 kg małych pieczarek
10 jaj
1 kg mąki krupczatki
4 l wody
2 szklanki octu
400 g dobrego koncentratu pomidorowego
14 łyżek cukru
2 łyżki soli
8 cebul
15 ziaren pieprzu,
kilka listków laurowych
olej do smażenia
dodatkowo sól, pieprz
- Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto. Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę. W wyparzonych słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki. Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
- Zalewamy gorącą zalewą, wycieramy brzegi słoika i zakręcamy słoiki . Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Pieczarki możemy jeść już po 5 - 6 dniach. Smacznego!
Ale smakowita ciekawostka, nigdy się z takimi pieczarkami nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńZrób raz, a będziesz robić ciągle, niestety wciągają jak chodzenie po bagnach:)
Usuń