Zapiekanka jest pełna smaków i aromatów, możemy ją podać gościom, a sposób serwowania na pewno ich zaskoczy. Zapiekanka ta urzekła również Panią Ewę Wachowicz, która po przesłaniu jej przepisu na tę potrawę zaprosiła mnie do swojego programu i wykonała ją właśnie według mojego przepisu. Było to co prawda w 2015 roku, ale dynia dojrzewa co roku i warto wykonać tą pięknie prezentującą się i smaczną potrawę.
Jedna dynia ok. 2 kg
300 g mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka
300 g ziemniaków
2 małe czerwone papryki
3 pomidory lima
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 suszone papryczki chili
1 kulka mozzarelli
5 dag goudy
1 jajko
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
bazylia
mielony imbir
olej do smażenia
- Dynię przeciąć pozbawić nasion i wydrążyć. Nasolić odwrócić do góry dnem i zostawić aż puści sok. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ją przez ok 15 min.
- Paprykę oczyścić pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i dynię pokroić i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Smażyć aż warzywa odparują. Ewentualnie odcedzić na sitku. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
- Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie.
Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków pokroić. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać, doprawić przyprawami i napełnić nimi podpieczoną dynię. Zalać wszystko rozkłóconym jajkiem. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę i plasterki pomidorów. Przykryć górą dyni i zapiekać przez 20 min w 180 st. Zapiekankę zajadać wraz z "naczyniem" w którym się piekła. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz