Paprykę faszerowaną oboje z mężem bardzo lubimy. Postanowiłam przygotować jej lżejszą wersję biały ryż zamieniłam na brązowy a tłuste mięso wieprzowe zastąpiłam słodziutkim, zielonym groszkiem i delikatnymi kurkami. Danie nadal jest syte jak w pierwotnej wersji. Delikatny groszek idealnie komponuje się z kurkami i słodką papryką. Całość podałam z naturalnym jogurtem.
4 średnie czerwone papryki
100 g brązowego ryżu
1 szklanka mrożonego groszku
200 g kurek
1 czerwona cebula
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki czerwonej papryki
sól
pieprz
olej w spray'u lub łyżka oleju rzepakowego
Ponad to:
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki suszonej włoszczyzny
sól
jogurt naturalny
- Ryż ugotować w posolonej wodzie na półtwardo i odstawić do ostygnięcia. Kurki oczyścić i wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok 15 minut.
Papryki umyć, odciąć ich górę i pozbawić gniazd nasiennych.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju, aż będzie lekko rumiana.
Do ryżu dodać szklankę mrożonego groszku, odcedzone kurki oraz usmażoną cebulę z czosnkiem, doprawić papryką, solą i pieprzem. Farszem napełnić paprykowe miseczki, papryki przykryć odciętymi wcześniej "czapeczkami".
Papryki wstawić do szerokiego garnka, tak aby stały, do garnka nalać wody do 2/3 wysokości papryki. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, suszoną włoszczyznę oraz sól. Paprykę dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka (ok 40 minut). Gorącą paprykę serwować z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!
- p.s.Wywar z papryki i można wykorzystać jako podstawę do zrobienia pysznego sosu lub zupy.
Przepyszny farsz, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo!
Usuń