Często kiedy musimy zrzucić parę kilogramów, odmawiamy sobie wszystkiego co lubimy, nie musimy jednak rezygnować ze wszystkiego. Takie spaghetti z sosem pomidorowym i mięskiem wprost uwielbiam, ale niestety to istna bomba kaloryczna. Dlatego musiałam "odchudzić" jedno z ulubionych przeze mnie dań. Biały, mało wartościowy makaron zamieniłam na pyszną i zdrową fasolkę szparagową. Tłusty mięsny sos z wieprzowiny zamieniłam na lekki sos z piersi kurczaka i pomidorów. Potrawa wyszła naprawdę bardzo smaczna, mocno doprawiona ziołami, lekka i do tego sycąca.
250 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
1 mała, pojedyncza pierś z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
1 średnia cebula
1 średnia marchew
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta ostrej papryki w proszku
olej w spray'u lub łyżeczka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Pierś kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Rondelek "psiknąć" olejem w spray'u, a następnie go rozgrzać. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać marchew i zmieloną pierś i smażyć, aż mięso nabierze delikatnego koloru. Do mięsa dodać pomidory z puszki i przyprawy. Dusić aż sos zgęstnieje, często mieszając. W czasie gdy mięso się dusi ugotować fasolkę szparagową. Kiedy fasolka już jest miękka odlać ją i podawać polaną gorącym sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz