Zdrowa lekka sałatka w sam raz na zdrowy obiad lub kolację. Smak szpinaku idealnie komponuje się ze smakiem wędzonego łososia, całości dopełnia słony ser sałatkowy, a wszystko to skropione odrobiną soku cytryny i oleju. Sałaka jest łatwa, smaczna i ekspresowa w przygotowaniu.
100 g łososia wędzonego na zimno
50 g świeżego szpinaku
90 g sera sałatkowego półtłustego
2 jajka L
1 średni pomidor malinowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju
sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Pomidora umyć, a następnie pokroić w ósemki. Ser pokroić w kostkę, a łososia porwać na mniejsze kawałki. Na talerzu wyłożyć szpinak, na szpinaku ułożyć pomidory, jajka, kostki sera oraz łososia. Posypać wszystko szczypiorem. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami, pokropić sałatę i od razu podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz