Swojska biała kiełbasa

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Niestety coraz trudniej kupić taką, która będzie naprawdę smaczne. . W kupnej nigdy nie wiadomo, co jest zmielone i do kupnej kiełbasy często dodawana jest saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara. My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości.


2 kg mięsa wieprzowego II kategorii
2 kg wołowiny gulaszowej
2 kg podgardla wieprzowego
2 główki czosnku
12 g cukru
12 g pieprzu
12-15 g suszonego majeranku
120 g soli
600 ml bardzo zimnej wody
naturalne jelita wieprzowe 

    • Swojska biała kiełbasa Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin
      Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy mięsa do lodówki przed nadziewaniem, ponieważ wypuszcza ona wodę.
    • Swojska biała kiełbasa Do maszynki montujemy końcówkę do nabijania kiełbasy, smarujemy ją olejem, aby jelito łatwiej schodziło, na końcówkę zakładamy jelito, końcówkę zawiązujemy. Włączmy maszynkę i wrzucamy do niej mięso, kiedy mięso pojawi się w jelicie delikatnie zsuwamy jelito z końcówki, uważając jednocześnie aby nie nabić za dużo powietrza. Kiedy całe jelito jest napełnione formujemy kiełbaski o długości ok. 12-15 cm przekręcając jelito z farszem wokół własnej osi. Na końcu zawiązujemy jelito.
      Kiedy cały farsz jest już wykorzystany możemy kiełbasę zaparzyć lub zamrozić na surowo. Parzymy w 70 st C przez 20-30 minut-nie gotujemy!



6 komentarzy:

  1. Narobiłaś smaka! Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy możne z tego przepisu robić do
    słoików

    OdpowiedzUsuń
  3. Można , tylko 3 krotna pasteryzacja

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakie to jest mięso II kategorii

    OdpowiedzUsuń
  5. Mozna taka kiełbase dać do wedzenia?

    OdpowiedzUsuń

Popularne