Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Niestety coraz trudniej kupić taką, która będzie naprawdę smaczne. . W kupnej nigdy nie wiadomo, co jest zmielone i do kupnej kiełbasy często dodawana jest saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara.
My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości.
2 kg mięsa wieprzowego II kategorii
2 kg wołowiny gulaszowej
2 kg podgardla wieprzowego
2 główki czosnku
12 g cukru
12 g pieprzu
12-15 g suszonego majeranku
120 g soli
600 ml bardzo zimnej wody
naturalne jelita wieprzowe
2 kg wołowiny gulaszowej
2 kg podgardla wieprzowego
2 główki czosnku
12 g cukru
12 g pieprzu
12-15 g suszonego majeranku
120 g soli
600 ml bardzo zimnej wody
naturalne jelita wieprzowe
Narobiłaś smaka! Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! A jest naprawdę smaczna:)
UsuńA czy możne z tego przepisu robić do
OdpowiedzUsuńsłoików
Można , tylko 3 krotna pasteryzacja
OdpowiedzUsuńA jakie to jest mięso II kategorii
OdpowiedzUsuńMozna taka kiełbase dać do wedzenia?
OdpowiedzUsuń