Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem

Gorące i chrupiące placki ziemniaczane bez mąki, a za to z dodatkiem dużej ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to zestawienie to dla mnie i mojego męża "niebo w gębie".


Na 8 placków:
1 kg ziemniaków
1/2 pęczka koperku.
1 cebula
1 jajko
Sól
Pieprz

Ponad to:
300 g gęstego jogurtu naturalnego
150 g wędzonego łososia
Olej do smażenia 

Koperek umyć i drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Jeżeli ziemniaki są dobrze odciśnięte, nie musimy do placków dodawać mąki.
(Jeżeli masz wyciskarkę wolnoobrotową użyj jej tak jak ja. Nie trzeba wtedy odciskać ziemniaków, wyciskarka zrobi to za nas)
Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, koperek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Łososia podzielić na 8 części. Na każdy z placków nałożyć kleks jogurtu i porcję łososia, udekorować koperkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne