Puree z brokuła z prażonym słonecznikiem

Brokuły, to warzywo o niezwykłych właściwościach, chroni przed rakiem, regulują poziom cukru we krwi, pomagają przy wrzodach żołądka, a także przy leczeniu anemii. Są doskonałym źródłem błonnika oraz różnych witamin. Dlatego dziś proponuję brokuły jako dodatek do głównego dania, ale nie są to zwykłe brokuły z wody, moja propozycja to puree brokułowe. Charakterystyczny smak brokułów podkreślony prażonym słonecznikiem, to naprawdę pyszny i dużo zdrowszy zamiennik ziemniaków, które zwykle serwujemy do drugiego dania.


Na 3 porcje:
450-500 g brokuł
1 łyżeczka masła
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
100 g łuskanego słonecznika 


Słonecznik uprażyć na suchej patelni na jasno brązowy kolor. Brokuł podzielić na różyczki i opłukać, w dużym garnku nastawić wodę. Brokuły wrzucać na posolony wrzątek i gotować do momentu kiedy będą na pół miękkie i nie stracą jeszcze koloru. Brokuły odcedzić na durszlaku, a następnie umieścić je na powrót w garnku. Do garnka dodać jogurt masło, sól i pieprz, a następnie wszystko rozdrobnić blenderem. W puree mają zostać delikatne grudki, ważne żeby nie była to idealnie gładka papka dla niemowląt. Następnie wymieszać (już łyżką) puree z połową prażonego słonecznika. Resztą słonecznika posypywać puree już na talerzu. Podawać gorące do dań mięsnych. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne