Pierś kurczaka w sosie pomidorowo-jogurtowym

Pyszne danie z piersi kurczaka na włoską nutę, nie jest to jednak danie ciężkie i tłuste. To kurczak w lekkim sosie ze słodkich pomidorów, ziół prowansalskich, suszonych pomidorów i kwaśnego jogurtu greckiego. To idealne danie dla osób dbających o dietę (pod warunkiem, że będziecie się trzymać proporcji, a makaron ugotujecie al'dente).
Uwielbiam takie dania, makaron, pomidory i ekspresowe przygotowanie:)

Na 3 porcje:
1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
400 g pomidorów krojonych z puszki (najlepiej bez skórek)
4 połówki suszonych pomidorów
200 g jogurtu greckiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
natka pietruszki do posypania

200 g makaronu wstążki (można zastąpić innym) 


Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Pomidory suszone pokroić w małe kawałeczki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek i suszone pomidory, lekko je przesmażyć. Pierś kurczaka umyć i pokroić w kostkę, dołożyć do patelni z cebulą i smażyć, aż mięso się zetnie. Następnie zalać wszystko pomidorami z puszki, dodać przyprawy i dusić ok. 10 minut. W czasie gdy mięso się dusi ugotować w osolonym wrzątku makaron. kiedy pomidory delikatnie odparują, a mięso jest miękkie zahartować jogurt gorącym sosem i dolać go na patelnię. Gotować jeszcze 5 minut.
Makaron ugotowany al'dente polać gorącym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać gorące. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne