Delikatne kruche mięso, któremu charakteru nadają suszone na słońcu słodkie pomidory i słono-ostre czarne oliwki. Dodatkowo nabierają smaku dzięki smażeniu na oleju w którym "moczyły się " suszone pomidory.
Danie łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Taka odmiana od "zwykłego schaboszczaka".
4 spore plastry schabu
8 połówek suszonych pomidorów
12 czarnych oliwek
sól
pieprz
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1/2 szklanki dowolnego bulionu
- Plastry schabu dokładnie rozbić, najlepiej przez folię spożyczą, aby nie porwać mięsa. Dokładnie z obu stro posypać solą i pieprzem.
- Pomidory pokroić na drobniejsze kawałki. Oliwki pokroić w plasterki. Na każdym plastrze schabu ułożyć porcje farszu, a następnie zwinąć plastry w roladki.
Jeżeli boimy się, że roladki rozwiną sie podczas smażenia, zepnijmy je wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać olej z pomidorów. Roladki obsmażyć na rozgrzanym tłyszczu ze wszystkich stron, aby sie zrumieniły. Następnie na patelnię wlać 1/2 szklanki bulionu i przykryć pokrywką. Roladki dusić aż mięso będzie miękkie, ale nie za długo, aby nie wysuszyć mięsa. Przed podaniem wyjąc wykałaczki. Podawać z ulubioną surówka i ziemniakami lub kaszą bulgur. Smacznego!
- P.s. pozostały wywar można zaciągnąć słodką smietanką- wtedy otrzymamy wyśmienity sos do roladek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz