Chleb ze słonecznikiem i sezamem

W lodówce zostało pół kostki drożdży, aby się nie zmarnowały postanowiłam tym razem upiec chlebek. Jest to zdecydowanie najlepszy chleb jaki udało mi się upiec! Z grubą chrupiącą skórką, mocno wypieczony z mięciutkim wnętrzem i mnóstwem ziaren. Ten przepis bez fałszywej skromności jest naprawdę rewelacyjny! Zapachu rozchodzącego się po domu nic nie zastąpi.I jeszcze jedno zróbcie chlebek z dziećmi, moja Hania pięknie pomagała i znów się czegoś nauczyła.


250 g mąki krupczatki
250 g mąki pszennej typ 450
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
100 g słonecznika
100 g sezamu
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego

Do blaszki:
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej

Do posypania:
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku 



  • Chleb ze słonecznikiem i sezamem Drożdże rozetrzeć drewnianą łyżką z cukrem. Dodać do nich 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Tak ok. 20 minut będzie w sam raz.
  • Chleb ze słonecznikiem i sezamem Do zaczynu dodać mąkę, olej, ziarna i resztę wody oraz sól. Wyrabiać ciasto hakową końcówką miksera przez 10 minut, lub ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (ciasto ma być luźne). Ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką , odstawić na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
  • Chleb ze słonecznikiem i sezamem Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki i posmarować wierzch wodą. Ziarna słonecznika wymieszać z sezamem i makiem, a nastepnie obficie posypać chlebek. Odstawić chleb na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 70 minut na ustawiniu góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z foremki i zostawić do ostudzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne