Że makaron uwielbiam i kocham całym moim serduszkiem to już wiecie, ale kocham też grzyby-wszystkie bez wyjątku, choć kurki znajdują szczególne miejsce w mym serduszku. No ale koniec tych wywodów miłosnych, przejdźmy do kuchni. Połączyłam te moje "uwielbiane" i wyszło ekstra danie, co prawda musiałam dołożyć schabu (inaczej miłość małżeńśka by ucierpiała), ale potrawie to nie zaszkodziło:)
Ekspresowe i łatwe danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki schab (to dla tych, którzy bez mięsa nie mogą żyć:)), no i oczywiście pyszny włoski makaron ugotowany al'dente (nie znoszę rozciapanych klusek).
250 g świeżych kurek
250 g włoskiego makaronu farfalle
350 g schabu
200g śmietanki 30 %
1 duża cebula
2 łyżki prawdziwego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
250 g włoskiego makaronu farfalle
350 g schabu
200g śmietanki 30 %
1 duża cebula
2 łyżki prawdziwego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Kurki dokładnie oczyścić (najlepiej pędzelkiem), a następnie szybko przepłukać pod wodą. Nie należy za długo ich moczyć, aby nie nasiąknęły wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i chwilę je smażyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do kurek, smażyć aż cebulka się zrumieni.
W międzyczasie schab umyć i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć go na suchej (drugiej) patelni aż nabierze złotego koloru. Schab przełożyć n patelnię z cebulą i kurkami, patelnię od schabu deglasować 0.5 l zimnej wody, a następnie płyn wlać do patelni ze schabem, grzybami i kurkami., dodać sól i pieprz.Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie dodać śmietankę i zredukować ją aż sos stanie się gęsty, na końcu dodać do sosu natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente i gorący wymieszać z sosem (nie płukać makaronu). Podawać od razu. Smacznego!
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do kurek, smażyć aż cebulka się zrumieni.
W międzyczasie schab umyć i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć go na suchej (drugiej) patelni aż nabierze złotego koloru. Schab przełożyć n patelnię z cebulą i kurkami, patelnię od schabu deglasować 0.5 l zimnej wody, a następnie płyn wlać do patelni ze schabem, grzybami i kurkami., dodać sól i pieprz.Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie dodać śmietankę i zredukować ją aż sos stanie się gęsty, na końcu dodać do sosu natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente i gorący wymieszać z sosem (nie płukać makaronu). Podawać od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz