Kotlety z piersi drobiowej marynowane w zalewie octowej



Zostało mi z obiadu kotletów z piersi kurczaka, aby ich nie marnować pomyślałam, że warto by je jakoś przyrządzić, tak aby nie były znów odgrzewane. Skoro smażona rybka w marynacie z octem jest pyszna, to kotlety też powinny być. Nie myliłam się. Są znakomite zarówno do obiadu, do ziemniaczków, jak i przekąska np. na domowe przyjęcia.(nie boje się tego napisać-do wódeczki, dla chłopaków znakomite:)) Na pewno przygotuję na jakieś spotkanie ze znajomymi w większej ilości:)

Kotlety (16 szt):
1 kg piersi z kurczaka
4 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz, sól
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia

Zalewa:
2 litry wody
1 i 1/2 szklanki octu
100 g koncentratu pomidorowego
6 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 średnie cebule

  • Piersi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każda z piersi podzielić na 4 równe kawałki. Piersi przyprawić czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Rozbić mięso przez folię spożywczą aby nie było dziur. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mięso panierować w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Gotowe kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Cebule pokroić w półplasterki. Wodę wlać do garnka, dodać ocet, koncentrat i przyprawy, zagotować. Kotlety przełożyć do szklanego naczynia (słoika lub miski) i poprzekładać je cebulą. Zalać kotlety gorącą marynatą, odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte kotlety odstawić do lodówki na 48 h. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne