Tradycyjna drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

Wspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu.


Na blaszkę 36x25x6cm
400 g rabarbaru
400 g truskawek

Na ciasto
4 szklanki mąki krupczatki
2 całe jajka
2 żółtka
50 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
1/2 szklanki cukru

Na kruszonkę:
1 szklanka maki krupczatki
1/2 szklanki cukru
100 g masła

Na lukier:
150 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody


  •   Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki. Rabarbar umyć, odciąć końcówki i obrać z zewnętrznej skórki. Pokroić w ok 1 cm kawałeczki.
  •   Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie rozpuścić i ostudzić masło.
  • Kiedy na zaczynie pojawią się już bąbelki dodać do niego mąkę, resztę mleka, jajka,cukier i rozpuszczone mleko. Wyrabiać (ręcznie lub robotem z końcówką hakową) ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Robotem zajęło mi to 10 minut
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość.
  •    W tym czasie nagrzać piekarnik do 175 st C., a z cukru, mąki i zimnego masła zagnieść kruszonkę. 
    Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać za pomocą rąk oprószonych mąką. Na ciasto równomiernie wyłożyć truskawki i rabarbar. Posypać obficie kruszonką.
  •  Ciasto piec ok 70-80 minut-do suchego patyczka. Ciasto lekko ostudzić. Cukier utrzeć z gorącą woda i tak powstałym lukrem polać ciasto. Smacznego!



2 komentarze:

Popularne