Wspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu.
Na blaszkę 36x25x6cm
400 g rabarbaru
400 g truskawek
Na ciasto
4 szklanki mąki krupczatki
2 całe jajka
2 żółtka
50 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
1/2 szklanki cukru
Na kruszonkę:
1 szklanka maki krupczatki
1/2 szklanki cukru
100 g masła
Na lukier:
150 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
400 g rabarbaru
400 g truskawek
Na ciasto
4 szklanki mąki krupczatki
2 całe jajka
2 żółtka
50 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
1/2 szklanki cukru
Na kruszonkę:
1 szklanka maki krupczatki
1/2 szklanki cukru
100 g masła
Na lukier:
150 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
A co z jajkami?
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność, już napisane:) pozdrawiam
Usuń