Sernik jest ten niezwykle delikatny i kremowy-taki do jedzenia łyżeczką, po prostu rozpływa się w ustach. Śmietankowy smak sernika został przełamany kwaskowatą żurawiną, a to wszystko polane mocno czekoladową polewą. Jeżeli postąpicie według moich instrukcji co do pieczenia i studzenia, ciasto na pewno nie opadnie.
1 kg sera z wiaderka
100 ml śmietanki 30 %
4 jajka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
aromat waniliowy
50 g suszonej żurawiny
Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki żelatyny
100 ml śmietanki 30 %
4 jajka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
aromat waniliowy
50 g suszonej żurawiny
Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki żelatyny
Sernik wygląda wręcz idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)))
UsuńCudownie się prezentuje :) Super pomysł z żurawiną... w serniku zazwyczaj lądują rodzynki, a tutaj miła niespodzianka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, a żurawina rzeczywiście pasuje, nawet bardziej niż rodzynki, no i rozwiązałam problem z rodzynkami czy bez:)))
Usuń