Próbowałam wiele przepisów na naleśniki, ale przy zwijaniu w krokiety zawsze w mniejszym czy większym stopniu pękały. Czy dodawałam wody gazowanej czy piwa, zawsze pęknięcia się pojawiały. Aż odkryłam ten przepis z gorącą wodą, jest rewelacyjny, ani jedno pęknięcie nie pojawiło się na krokietach! teraz zwijanie krokietów nie jest problemem, a praca idzie szybko i bez nerwów. Dziś przepis na tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:)
Składniki na 25 szt
Na naleśniki:
5 jaj
2 i 1/2 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 i 1/2 szklanki gorącej wody
3 i 2/3 szklanki mąki
Na farsz:
2 kg kiszonej kapusty
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 kg pieczarek
2 łyżki masła
2 cebule
sól i pieprz
Na panierkę
8 jajek
500 g bułki tartej sól i pieprz
Ponad to :
olej do smażenia
Na naleśniki:
5 jaj
2 i 1/2 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 i 1/2 szklanki gorącej wody
3 i 2/3 szklanki mąki
Na farsz:
2 kg kiszonej kapusty
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 kg pieczarek
2 łyżki masła
2 cebule
sól i pieprz
Na panierkę
8 jajek
500 g bułki tartej sól i pieprz
Ponad to :
olej do smażenia
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń