Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką

U mnie makaron dobry na wszystko, a w takim wydaniu to już szczególnie. Makaron cudownie wilgotny od śmietanki, dobrze doprawione mięsko mielone, a do tego wszystkiego przepysznie zapieczone sery.


400 g łopatki wieprzowej
250 g makaronu riggatoni
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
3 trójkątne serki topione
100 g sera mozzarella
150 g sera gouda
200 g śmietanki 30%
sól i pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżka masła



  • Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką Mięso z łopatki zmielić wraz z cebulą i czosnkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękkie. Makaron ugotować al'dente w mocno posolonej wodzie, następnie zahartować go zimną wodą.
  • Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką Ser żółty i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimny makaron nadziewać przestudzonym mięsem mielonym i układać go w naczyniu żaroodpornym.
  • Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką Kiedy mamy już jedną warstwę makaronu posypujemy ją połową serów, a następnie postępując jak wcześniej układamy drugą warstwę. Wszystko zasypujemy serami. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej serki topione, do śmietanki dodajemy sól i pieprz, a następnie równomiernie polewamy nasz makaron. Zapiekankę pieczemy przez 45 minut w 180 s C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne