Delikatny cytrynowy tort , lekkim kremem na bazie bitej śmietany. Nie jest za słodki i znika ze stołu bardzo szybko. Polecam szczególnie początkującym w kuchni, bo jest dość łatwy w wykonaniu.
Na biszkopt 24 cm
6 jaj
2/3 szk. cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml wody
100 ml oleju
Szczypta soli
Na krem
600 ml śmietnki 36 %
2 galaretki cytrynowe
Skórka otarta z 1 cytryny
Na poncz
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
Do dekoracji
180 g wafelków o smaku cytrynowym
1/2 cytryny
- Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.
- Krem.Obie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, zostawić aż będą tężeć. Śmietanę ubić, dodać do niej skórkę z cytryny i wąskim strumieniem wlać tężejącą galaretkę cały czas miksując śmietanę.
- Blaty nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki tortu. 8 wafli odłożyć do dekoracji, resztę rozkruszyć, pokruszonymi waflami obłożyć boki tortu. Na wierzchu ułożyć wafelki i pokrojoną w bardzo cienkie plasterki cytrynę. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz