Pierś kurczaka pod pierzynką z żółtego sera i marchewki


   Przepis mam już kilkanaście lat, ale ciągle w użyciu, bo te kotleciki są po prostu pyszne. Soczyste i delikatne  są świetną alternatywą dla "zwykłego" kotleta z piersi. Słodkie od marchewki, soczyste od majonezu, pachnące pyszną duszoną cebulką, a to wszystko wieńczy żółty, który w wydaniu na gorąco lubi chyba każdy:)






na 4 kotlety: 
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 małe cebule, 
1 duża marchew, 
150 g sera żółtego, 
1 łyżka majonezu, 
sól i pieprz,
olej



  •     Piersi z kurczaka myjemy i każdą z nich przekrawamy w poprzek na pół. Kotlety delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju. Blaszkę wykładamy folią aluminiowa i delikatnie smarujemy olejem. Surową stroną układamy kotlet w stronę blaszki. Każdy kotlet smarujemy majonezem, następnie układamy na nich pokrojoną i usmażoną cebulkę, następnie startą na grubych oczkach marchew, a na koniec posypujemy startym żółtym serem. Pierś zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne