Żeberka pieczone



Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso marynowane w sosie sojowym, ketchupie, miodzie i coli. Jest to dość tania propozycja obiadowa, a na samą myśl o tych ostatnich ślinka mi cieknie. Sekretem udanych żeberek jest dość długie marynowanie, ja polecam marynować je co najmniej dwie godziny, a najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i trzymać w niej mięso całą noc. Moje podałam ze zwykłymi, tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, jak dla mnie kompozycja idealna:)


1 kg żeberek w paskach
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
1 łyżka prawdziwego miodu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
5 łyżek coli
sól i pieprz

  •    Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Pozostałe składniki wymieszać i tak powstałą marynatą natrzeć żeberka. Wstawić mięso do lodówki, aby marynowało się przez ok. 2 h. Następnie umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st C. Po tym czasie żeberka odkryć i dopiekać jeszcze przez pół godziny aby się zrumieniły. Żeberka w czasie pieczenia odwracać parę razy, aby się równo piekły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne