Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso marynowane w sosie sojowym, ketchupie, miodzie i coli. Jest to dość tania propozycja obiadowa, a na samą myśl o tych ostatnich ślinka mi cieknie. Sekretem udanych żeberek jest dość długie marynowanie, ja polecam marynować je co najmniej dwie godziny, a najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i trzymać w niej mięso całą noc. Moje podałam ze zwykłymi, tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, jak dla mnie kompozycja idealna:)
1 kg żeberek w paskach
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
1 łyżka prawdziwego miodu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
5 łyżek coli
sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz