Ta surówka to istna bomba witaminowa, dodatkowo zrobiona na bazie jogurtu (zawiera tylko łyżkę majonezu), więc jest naprawdę zdrowa. Można ją podać do obiadu, szczególnie do dań mięsnych lub wsadzić w bułę z kotletem, tak czy tak jest pyszna. Ostra od chrzanu, słodka od jabłka i marchewki i lekko kwaskowa od cytryny. Jest nieco podobna do wszystkim znanego colesława, jednak nie zawiera tak dużo majonezu, zrobiona jest z kapusty pekińskiej, która jest bardziej lekkostrawna od zwykłej kapusty głowiastej, nie zawiera musztardy i octu, ma za to ostry polski chrzan:)
8 liści kapusty pekińskiej
1 średnia marchewka
1 średnie jabłko
1 mała cebula
200 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
sól i pieprz
1 średnia marchewka
1 średnie jabłko
1 mała cebula
200 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
sól i pieprz
Liście kapusty umyć i drobno pokroić. Jabłko i marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Kapustę , jabłko i marchew wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać do miseczki z sałatką i dobrze wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać do drugiego dania do dań mięsnych. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz