W lodówce od dawna zalegały resztki masła orzechowego, w szufladzie budynie kupione na promocji, postanowiłam,że wykorzystam te produkty do zrobienia jakiegoś ciasta. W weekend zapowiedzieli się goście, więc nadarzyła się okazja. Dokupiłam tylko masło, a resztę produktów miałam już w domu-tak powstało to ekspresowe ciasto bez pieczenia. Puszysty krem budyniowy, chrupiące pełnoziarniste ciasteczka i polewa czekoladowa, a dla kontrastu słone masło orzechowe z kawałkami orzechów- to nie może nie smakować.
Proponuję czasem przeglądać szuflady, czy szafki-zawsze znajdzie się coś z czego można zrobić ciasto:)
Na kwadratową tortownicę 24x24cm
2 budynie śmietankowe z cukrem
500 mleka
250 g masła
370 g herbatników pełnoziarnistych
100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
Na polewę
70 g masła
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1,5 łyżki mleka
1/3 łyżeczki żelatyny
Budynie ugotować w 500 ml mleka, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, aż wyjdzie nam puszysty krem. Dno kwadratowej tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masło orzechowe rozgrzać w kąpieli wodnej, rozsmarować na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Posypujemy orzeszkami piniowymi i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Smacznego!
Proponuję czasem przeglądać szuflady, czy szafki-zawsze znajdzie się coś z czego można zrobić ciasto:)
Na kwadratową tortownicę 24x24cm
2 budynie śmietankowe z cukrem
500 mleka
250 g masła
370 g herbatników pełnoziarnistych
100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
Na polewę
70 g masła
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1,5 łyżki mleka
1/3 łyżeczki żelatyny
Budynie ugotować w 500 ml mleka, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, aż wyjdzie nam puszysty krem. Dno kwadratowej tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masło orzechowe rozgrzać w kąpieli wodnej, rozsmarować na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Posypujemy orzeszkami piniowymi i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz