Tradycyjna zupa ogórkowa. Wyraziście kwaśna i lekko czosnkowa, podana z kwaśną śmietaną i koperkiem. Zawsze ze swojskich ogórków i w dużych ilościach:)))
10 średnich ogórków kiszonych
1 marchewka
1 pietruszka
2 kostki rosołowe
2 ząbki czosnku
1 kość od schabu
2 średnie ziemniaki
posiekany koperek
2 l wody
kwaśna śmietana
ziele angielskie
1 listek laurowy
sól i pieprz
- Kość umyć i zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy, kostki rosołowe i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę obrać i umyć -pokroić i dodać do wody. Wstawić na gaz. Kiedy wywar zacznie się zdjąć szumy.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru. Gotować na średnim ogniu przez 40 min.
- Kiedy zupa się gotuje obrać, umyć i pokroić ziemniaki. Zalać je wodą, tak aby zakrywała ziemniaki. Wstawić w osobnym garnuszku i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki dodać do zupy wraz z wodą, w której się gotowały. Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany, posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz