Pyszne długo pieczone żeberka w marynacie mojego pomysłu wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełniają ziemniaczki pachnące cebulą
600 g żeberek w paskach
2 duże cebule
10 małych ziemniaków
marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki vegety
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz
- Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na pojedyncze porcje.
- Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Rozmaryn posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem. Na blaszce wyłożyć ziemniaki, żeberka i cebulę. Pokryć wszystko marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Piec w rozgrzanym do 150 st 'C piekarniku przez dwie godziny, następnie zdjąć folię, piekarnik przestawić na 180 st C i funkcję grilla i dopiekać jeszcze przez pół godziny. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz