Lekkie i delikatne jak piórko jogurtowe ciasto o smaku kajmaku, nasączone kawą i polane czekoladą, nie wymaga dużo pracy i jest po prostu pyszne.
Na tortownicę 24 cm
Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-kajmakowa
400 g jogurtu naturalnego
2/3 puszki masy kajmakowej
2 łyżki syropu waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody
Na polewę:
100 g czekolady
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody
Do nasączenia:
1/2 szkl. kawy rozp. z mlekiem
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 - 30 min. Odstawić do ostygnięcia.
- Jogurt zmiksować z kajmakiem i syropem, dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Biszkopt nasączyć kawą z mlekiem, założyć obręcz tortownicy i zalać masą, zostawić do zastygnięcia. (na ok 1 godz)
- Czekoladę z masłem rozpuścić nad parą. dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzoną polewę wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz