Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

   Dość kwaśna tradycyjna szczawiowa ze szczawiu, który zamknęłam w słoiczkach latem. Oczywiście latem wykonuję ją ze świeżego szczawiu i w jednej i drugiej wersji jest genialna idealnie kwaskowa. Ja szczawiową podaję z ziemniakami i jajem, choć znam osoby robiącą ją z ryżem. Polecam serdecznie tą łatwą i pyszną zupę.





Składniki na 4 osoby:
1 mała kostka od schabu
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałeczek selera
kawałek pora
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
2 duże pęczki szczawiu lub słoiczek domowego szczawiu pasteryzowanego
1 łyżka masła
3 małe zimeniaki
4 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany



  • Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem Kostkę umyć, warzywa obrać i pokroić, dodać przyprawy i ugotować wywar.
    Szczaw drobno pokroić i przesmażyć na łyżce masła przez ok 10 min. Jaja ugotować na twardo. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Kość wyjąć z wywaru i wrzucić ziemniaki, kiedy będą miękkie dodać podsmażony szczaw. Zagotować. Podawać z jajkiem na twardo i łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne