Z kuchni włoskiej najbardziej uwielbiam pizze, ta choć mało włoska, bo na puszystym cieście jest wyjątkowo smaczna i mogłabym jeść ją codziennie.Polecam zróbcie tą domową pizzę na pysznym puszystym cieście, a dodatki zależą już tylko od was:)))
Na ciasto:
500 g mąki
2,5 dag drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki:
200 g sera mozarella
150 g goudy
garstka oliwek
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka oleju
3 suszone pomidory
7-8 plastrów szynki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
sól
pieprz
- Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić,aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki doprawić ziołami prowansalskimi i solą , dodać pokrojoną w pióra cebulę i podsmażyć na oleju. Czosnek i pomidory bardzo drobno posiekać a następnie wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawić bazylią, ziołami, solą i pieprzem. 50 g goudy zetrzeć na tarce, resztę pokroić w paseczki. Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić na połówki.
- Ciasto rozwałkować na placek wielkości dużej blachy od piekarnika. W brzegi ciasta zawijać goudę pokrojoną w paseczki dociskając dość mocno aby się brzegi nie odwinęły. Środek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć pieczarki i szynkę, posypać oliwkami. Piec w nagrzanym do 250 st C piekarniku przez ok 17-20 min na blasze.
- Jeżeli macie kamień do pizzy, jak ja, nagrzejcie wcześniej kamień i pieczcie pizze tylko 12 do 15 minut.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz