Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fetą, serem żółtym i kukurydzą

Nic nie poradzę, jestem makaronoholiczką, a już najbardziej kręcą mnie zapiekanki makaronowe. Ta jest ze szpinakiem, fetą i żółtym serem-mmm uwielbiam.


200 g makaronu kokardki
450 g mrożonego szpinaku
270 g sera feta
100 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
100 g kukurydzy z puszki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa 
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej.




    Szpinak rozmrozić i podsmażyć na łyżce masła, aż do odparowania całej wody. Następnie dodać połowę sera feta. Kiedy ser już się rozpuści i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.Następnie dodać śmietanę i smażyć aż wszystko zgęstnieje. Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Odcedzić go i przestudzić.
    Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem i wysypać bułka tartą. Na dno wyłożyć ugotowany makaron a na to równomiernie wyłożyć szpinak.
Ser mozzarella zetrzeć na tarce i posypać nim szpinak, następnie posypać odsączoną kukurydzą i pozostałym serem feta pokrojonym w kostkę. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 40-45 minut. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne