2 garście makaronu penne
1/2 cukini
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera feta
150 g sera żółtego
1 pierś z kurczaka
świeża bazylia
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
Na sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 cukini
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera feta
150 g sera żółtego
1 pierś z kurczaka
świeża bazylia
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
Na sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Pierś z kurczaka umyć i pokroić. Z papryki wyciąć gniazdo, pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka. Cukinię obrać i pokroić w plasterki. Makaron ugotować a'ldente w osolonej wodzie. Brokuł podzielić na różyczki a następnie blanszować go w osolonej wodzie, zahartować w zimnej wodzie. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na łyżce oliwy podsmażyć kurczaka, następnie dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, cebulę i paprykę, smażyć aż warzywa się zrumienią. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy i zrumienić na niej cukinię.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć makaron. Makaron posypać ziołami prowansalskimi, Następnie na makaron wyłożyć mięso z papryką i cebulą, posypać połową startego żółtego sera.Następnie przykryć wszystko plasterkami cukini, na to wyłożyć różyczki brokuła, pokruszyć ser feta i posypać resztą żółtego sera. Ponownie posypać ziołami prowansalskimi. Ser feta pokroić w kostkę i wyłożyć na samą górę zapiekanki. Zapiekać w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 30 minut. Na upieczoną zapiekankę wyłożyć świeże listki bazylii.
Majonez jogurt i ketchup włożyć do miseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, podawać do zapiekanki mozno schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz