3 kg łopatki wieprzowej
1,5 kg słoniny
1 główka czosnku
3-4 łyżki czarnego pieprzu
4-5 łyżek soli
4 łyżki majeranku
500 ml bardzo zimnej wody
1,5 kg słoniny
1 główka czosnku
3-4 łyżki czarnego pieprzu
4-5 łyżek soli
4 łyżki majeranku
500 ml bardzo zimnej wody
Łopatkę i słoninę pokroić w kawałki, a następnie zmielić na grubym sitku maszynki do mielenia mięsa.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, czosnek i zimną wodę i bardzo dokładnie wymieszać.
Czyste wyparzone słoiki napełnić mięsem, zostawiając ok 1 cm od brzegu słoika. Wytrzeć gwint słoika czystą ścierką, aby był suchy i czysty. Dokładnie zakręcić słoiki.
Na dno dużego garnka włożyć ścierkę do naczyń. Na ścierce ustawić słoiki z konserwą. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować 1 godzinę od chwili zagotowania się wody, następnie ostudzić, przez następne dwa dni czynność pasteryzacji powtórzyć. W sumie konserwę pasteryzujemy przez 3 dni. Przechowujemy w lodówce nawet rok czasu. Smacznego!
P.s. konserwę można przechowywać nawet rok!
Mąż mnie ciągle męczy żeby zrobić taką domową konserwą, już wiem skąd wezmę przepis.
OdpowiedzUsuńAniu polecam serdecznie
OdpowiedzUsuń