3 kotlety schabowe z kością
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka mrożonego groszku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
gałązka świeżego rozmarynu
gałązka świeżego oregano
200 ml wody
sól i pieprz
Kotlety schabowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa.Następnie doprawić kotlety pieprzem ziołowym i solą i panierować w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kotlety z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i zlać tłuszcz, następnie z powrotem włożyć kotlety na patelnię i podlać je wodą. Dodać zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz i dusić 40 minut pod przykryciem.
Zdjąć kotlety z patelni, a na patelnię włożyć pomidory z puszki. Odparować pomidory tak aby powstał gęsty sos. Na samym końcu dodać groszek i dusić do miękkości groszku. Doprawić świeżym rozmarynem i oregano. Kotlety podawać w sosie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz