Schab ze śliwką i morelą

Pyszny i prosty w przygotowaniu schab znakomity na przyjęcia i świąteczny stół. Schab mięsa podkreśliłam suszonymi owocami, dlatego użyłam minimalną ilość przypraw do marynaty.



1,8 kg schabu
120 g suszonych moreli
120 g suszonych śliwek

Marynata:
sól i pieprz
2 łyżki miodu
czosnek granulowany





    Schab umyć, oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Długim ostrym nożem zrobić w nim dwa nacięcia wzdłuż kawałka mięsa. Do jednego z otworów włożyć suszone śliwki, do drugiego morele. Z miodu, soli, pieprzu i czosnku zrobić marynatę, którą bardzo dokładnie natrzeć mięso. Mięso zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na 24 h do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st C i wstawić do niego mięso. Piec przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i znów wstawić na całą noc do lodówki, aby mięso stężało. Podawać na zimno pokrojony w plasterki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne