Na Ciasto:
750 g mąki krupczatki
190 g masła lub margaryny
3 jajka
3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
Na orzechowy karmel
300 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
3 łyżki margaryny
1/2 szklanki cukru
Na cytrynową masę serową:
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
2 szklanki cukru pudru
500 g masła lub margaryny
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
otarta skórka z jednej cytryny
750 g mąki krupczatki
190 g masła lub margaryny
3 jajka
3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
Na orzechowy karmel
300 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
3 łyżki margaryny
1/2 szklanki cukru
Na cytrynową masę serową:
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
2 szklanki cukru pudru
500 g masła lub margaryny
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
otarta skórka z jednej cytryny
Ciasto.Do miski wsypać mąkę, zimny tłuszcz, śmietanę i pozostałe składniki. Początkowo ciasto siekać, a następnie szybko zagnieść tak, aby nie rozpuścić tłuszczu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz