Orzechowiec z cytrynowym gotowanym serem

Dość pracochłonne, ale pyszne ciacho nie tylko na świąteczny stół, w którym tradycyjną grysikową masę zastąpiłam gotowanym serem o cytrynowym aromacie.


Na Ciasto:
750 g mąki krupczatki
190 g masła lub margaryny
3 jajka
3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru

Na orzechowy karmel
300 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
3 łyżki margaryny
1/2 szklanki cukru

Na cytrynową masę serową:
1 kg półtłustego twarogu
4 jajka
2 szklanki cukru pudru
500 g masła lub margaryny
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
otarta skórka z jednej cytryny
   

  
     Ciasto.Do miski wsypać mąkę, zimny tłuszcz, śmietanę i pozostałe składniki. Początkowo ciasto siekać, a następnie szybko zagnieść tak, aby nie rozpuścić tłuszczu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Karmel.W rondelku rozpuścić miód z cukrem i tłuszczem, dodać pokruszone orzechy i zagotować cały czas mieszając, tak aby nie przypalić karmelu. Odstawić do ostygnięcia.
  •     Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Piec na papierze do pieczenia. Najlepiej rozwałkować od razu na papierze, przez folię spożywczą- ciasto nie będzie nam się kleić do wałka. Na jeden z placków wyłożyć przestygniętą (ale nie całkiem zimną) masę karmelowo-orzechową. Każdy z placków piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 10-11 minut. Placki zostawić na papierze do ostygnięcia. (Na zimno papier łatwiej odchodzi od ciasta.
  •     Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę.
    Margarynę lub masło rozpuścić z cukrem i przestudzić. Ser jaja, budyń, mleko i skórę z cytryny zmiksować i dodać do tłuszczu, dokładnie wymieszać i gotować bardzo często mieszając, tak aby nie przypalić sera. Wyłączyć po pojawieniu się pierwszych bąbelków na serze.
  •     W blaszce umieścić jeden placek zalać połową ciepłej masy serowej, przykryć drugim plackiem. Wylać pozostały ser, a na samy wierzchu ułożyć placek z orzechami. Ciasto przykryć folią spożywczą i obciążyć np dużą deską. Odstawić najlepiej na całą noc w zimne miejsce. Smacznego!
    


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne