Pierś pieczona, podana z makaronem i sosem z boczniaków

Soczysta pieczona pierś z kurczaka, pyszny makaron penne, a do tego kremowy, śmietanowy sos z boczniaków. Serdecznie polecam


2 małe piersi z kurczaka
250 g makaronu penne
300 g boczniaków
1 duża cebula
natka pietruszki do posypania
sól i pieprz
ostra papryka w proszku
przyprawa do kurczaka
1/2 łyżki oleju
1 łyżka masła 
200 g śmietanki 30 %


    Do łyżki oleju dodać sól pieprz, paprykę i przyprawę do kurczaka, wymieszać wszystko i tak przygotowaną marynatą pokryć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez 30 minut. Jeżeli skórka za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć piersi papierem do pieczenia.
     Boczniaki oczyścić i pokroić na paseczki, Cebulkę bardzo drobno posiekać.Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę, oddać boczniaki, podsmażać 5 minut , a następnie podlać szklanką wody, dodać sól i pieprz i dusić, aż woda odparuje. Kiedy woda już odparuje wlać na patelnię śmietankę i smażyć aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy.
    W osolonej wodzie ugotować makaron, tak aby był al, dente. Na talerz nakładamy pokrojoną w plasterki pieczoną pierś , makaron i sos, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne