Grillowana pierś w sosie rydzowym

 Mleczaj rydz, znany grzybiarzom jako rydz, to jeden z ulubionych przeze mnie grzybów. (Choć nie ma grzyba, którego nie lubię zbierać i jeść oczywiście;p) Charakterystyczne rude kapelusze są wyśmienite zarówno duszone, smażone czy marynowane. Dziś proponuję delikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka w idealnym kremowym sosie, z rydzów. Tylko kilka składników, a otrzymujemy obłędne w smaku danie. Takie dania mogę jeść codziennie.




1 pierś z kurczaka (ok 250-300 g)
300 g rydzów
2 duże cebule
2 duże łyżki masła
200 g śmietanki 30 %
sól
pieprz
słodka wędzona papryka
olej w spary'u



Grzyby oczyścić i przekroić na mniejsze kawałki (łatwiej ocenić, czy nie są czasem robaczywe). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać masło, wrzucić na patelnię cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli, dodać grzyby i smażyć je ok. 10 minut. Następnie dodać sól, pieprz i zalać wszystko śmietanką. Przykryć patelnię pokrywką i dusić grzyby w śmietanie, aż śmietanka zrobi się gęsta.
W czasie gdy grzyby się duszą, umyć pierś z kurczaka i okroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem i wędzoną papryką. Patelnię grillową spryskać olejem w spray'u, rozgrzać ją i obsmażyć z obu stron mięso. Kiedy mięso jest już złote (ale nie suche), ściągamy je z patelni. Mięso serwujemy z gorącym sosem, z ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne