Omlet ze szpinakiem i pomidorem

 Omlet to danie syte i ciepłe, które jednocześnie zapewnia mnóstwo energii. Można przygotować je 1000 sposobów i jest doskonałą propozycja na śniadanie. U mnie w bardzo zdrowym wydaniu e szpinakiem i pomidorem, które o tej porze roku zniewalają słodyczą. Czasami potrzeba tylko kilku składników i parę minut aby wyczarować coś naprawdę smacznego.



2 jajka L
1 łyżka mleka
garść świeżego szpinaku
1 pomidor malinowy
sól
pieprz
1 łyżka masła


 Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem . Pomidor umyć i pokroić na dość grube plastry. Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, wlać jajka, na jajkach ułożyć listki szpinaku i plastry pomidora. Smażyć na małym ogniu delikatnie podważając brzegi omleta, aby surowe jajko spływało pod spód. Omlet jest gotowy, gdy jajko z wierzchu jest ścięte. Podawać od razu, po zdjęciu z patelni. Smacznego!

3 komentarze:

Popularne