Kotleciki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Mięso z piersi indyka to jedno z najchudszych i najzdrowszych mięs, bogate w minerały i witaminy. Mięso z piersi indyka łatwo i szybko się przygotowuje, a do tego jest niezliczona ilość potraw, które można z niego zrobić. Ja wymyśliłam fit kotleciki-soczyste nie przesuszone mięso w towarzystwie szpinaku, doprawione czosnkiem, cebula i przepysznymi słodkimi suszonymi pomidorami z oleju. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje naprawdę pysznie. Takie kotleciki, to nie tylko smaczny obiad na ciepło, z powodzeniem możemy je spakować do lunch-boxu i zjeść z warzywami na drugie śniadanie w pracy.


Na 8 sztuk:

400 g piersi z indyka
150 g mrożonego szpinaku (waga po odmrożeniu i odcedzeniu)
5 suszonych pomidorów z oleju
1 średnia czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
1 mała kajzerka
1 jajko L
1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
sól
pieprz
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów


Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Cebulę i czosnek obrać i również zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie. Suszone pomidory dokładnie odcedzić i drobno pokroić. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcedzić dociskając go to sitka.
Do miski włożyć mięso, odciśniętą, namoczona bułkę i szpinak. Dodać jajko, pomidory, cebulę i czosnek. Doprawić przyprawami, wyrobić na gładką, jednolitą masę. Mięso podzielić na 8 części.
Patelnię grillową natłuścić olejem z pomidorów, a następnie ją rozgrzać. Formować kotleciki, które smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne