Sernik tradycyjny

Tradycyjny sernik, jest wilgotny i niezwykle kremowy. Upieczony na kakaowym niezwykle kruchym cieście. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam i minie dużo czasu zanim się skuszę na upieczenie innego, bo ten jest dla mnie idealny. Ponad to jest to sernik, który nie wymaga kopy jaj i jest naprawdę dość łatwy do zrobienia. Jest tylko kilka zasad, które należy przestrzegać: -ser musi być naprawdę dobrej jakości i być tłusty -wszystkie składniki do pieczenia sernika muszą być w temperaturze pokojowej (ja wykładam je na blat kuchenny już dzień wcześniej) -sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, inaczej gwałtowne obniżenie temperatury spowoduje, że sernik opadnie.



Na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm

Kruche kakaowe ciasto:
240 g mąki krupczatki
1 łyżka dobrego kakao
1 jajko
4 łyżki cukru
130 g prawdziwego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na sernik:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być bardzo dobrej jakości )
200 g masła
4 jajka L
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli

Na polewę:
150 g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka



  • Sernik tradycyjny Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
  • Sernik tradycyjnyDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem. W cieście porobić widelcem dziurki, aby równo rosło. Piec 12 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika.
  • Sernik tradycyjny Białka oddzielić od żółtek.
    Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę waniliową oraz żółtka, ponownie zmiksować, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując.
  • Sernik tradycyjnyDo białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę, za pomocą szpatułki, do masy twarogowej.
  • Sernik tradycyjny Ser przełożyć na podpieczone, kruche ciasto i wyrównać szpatułką. Piec 70 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Jeżeli góra za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Sernik studzić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia- nie opadnie wtedy wcale, lub tylko minimalnie.
    Do miseczki wkruszyć czekoladę. Miseczkę ustawić na drugim naczyniu, w którym będzie woda (nie może dotykać miseczki). Wstawić garnek na gaz i rozpuścić czekoladę. Płynną czekoladę zdjąć z ognia i dodać do niej mleko, dokładnie wymieszać. Polać zimny sernik polewą. Sernik jest gotowy do jedzenia kiedy polewa zastygnie. Smacznego!

4 komentarze:

Popularne