Pizza ze śmietankowym sosem i salami

Na pizzę ochotę mam zawsze. Tym razem zamiast tradycyjnego pomidorowego sosu śmietankowy na bazie creme fraiche. Do tego dwa rodzaje sera, wyrazisty cheddar i śmietankowa mozzarella. Całości dopełnia niezastąpiona salami i czerwona cebula. Pizza ta jest mięciutka i puszysta , ale nie jest za gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia).


Na ciasto
500 g mąki pszennej (najlepiej 00)
2,5 dag drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Na sos:
200 creme fraishe
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Dodatki:
200 g sera cheddar
150 g sera mozzarella
100 g salami
1 czerwona cebula


  • Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową w mikserze) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie Ciasto rozciągnąć w koło o średnicy 43-45 cm pozostawiając grubsze brzegi.
    Creme fraishe wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem obficie posmarować ciasto oprócz brzegów. Oba sery zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, serem posypać miejsce na pizzy gdzie posmarowano sosem. Następnie wyłożyć salami oraz posypać pokrojoną w półkrążki cebulą.
    Piec w nagrzanym do 250 s.t piekarniku. Jeżeli pieczemy na blaszce będzie to trwało 17-20 minut, jeżeli macie kamień do pizzy, jak ja, nagrzejcie wcześniej kamień i pieczcie pizzę tylko 12 do 15 minut. Smacznego!
  • P.S. Jeżeli nie masz mąki 00, nie martw się ze zwykłej 650 z "Biedry" też wychodzi dobra
  • Jeżeli nie masz gdzie kupić creme fraiche dzień wcześniej do śmietanki 30 % dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany i zostaw w ciepłym miejscu aby zgęstniała-też będzie pyszna na sos



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne