Chleb pszenny z garnka II

Chleb, który bije rekordy popularności w Internecie. Popularność tego chleba wzięła się stąd, iż jego smak, zapach i wygląd jest najbardziej zbliżony, do chlebów kupowanych kiedyś w tradycyjnych piekarniach. Pamiętam, że jako dziecko w każdą sobotę już o 6 rano stałam w kolejce w piekarni w Świdnicy na ul. Trybunalskiej, zapachu unoszącego się w tej piekarni, nie da się zapomnieć. Zawsze chleb do domu docierał z obgryzionymi piętkami.Na tej samej ulicy znajdowała się również moja szkoła podstawowa. Na długiej przerwie biegliśmy do piekarni i kupowaliśmy po ćwiartce chleba, który parzył palce i cudownie smakował. Od tej pory piekąc chleb liczyłam, że uzyskam takie cudo jak z dzieciństwa. Znalazłam przepis, trochę, go przerobiłam i myślę, że zbliżyłam się do ideału.
 Chlebek wyszedł z grubą chrupiąca skórką i mięciutkim wnętrzem. Ponieważ lubię słonecznik, dodałam, go również do mojego wypieku.
Ciasta na chleb nie trzeba wkładać na całą noc do lodówki, jak przy poprzednim moim przepisie, zatem jest dużo szybszy w przygotowaniu.



700 g mąki typ 650
100 g łuskanego słonecznika
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
550-600 ml ciepłej wody


Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 2 łyżki mąki oraz 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Wszystko razem wymieszać odstawić na 10 minut aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, resztę wody, słonecznik, olej i sól. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, lub końcówką hakową miksera przez ok. 1o minut. Gotowe ciasto (ma być dość luźne) przykryć czystą ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Można sobie pomóc wstawiając miskę z ciastem w drugą wypełnioną ciepła wodą-ciasto będzie ładnie rosło. W czasie gdy ciasto rośnie wstawić do piekarnika garnek żeliwny o średnicy 21 cm lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką. Nagrzać do temperatury 220 st. C
Kiedy już ciasto wyrosło (powinno podwoić objętość. Obsypać je mąką i włożyć do nagrzanego wcześniej garnka. Przykryć przykrywką i piec przez 55 minut, pierwsze 35 minut pod pokrywką, następnie po tym czasie pokrywkę zdjąć i dopiekać jeszcze 20 minut, aby skórka nabrała ładnego koloru. Gotowy chlebek wyjąć z garnka i studzić na kratce od piekarnika. Aby zachował swoją świeżość przechowywać owinięty ścierką kuchenną lub płóciennym workiem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Już czujemy ten piękny zapach pieczonego chleba trzymając w ręku filiżankę kawy... cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, rzeczywiście pachnie pięknie:)

    OdpowiedzUsuń

Popularne