U mnie w domu od zawsze lubimy konserwy, ale jak mówiła moja babcia w kupnych "pies z budą i łańcuchem przemielony". Wzięłam się, więc się do roboty i piekę swoje pasztety, robimy swoją wędlinę oraz konserwy. Przeważnie robiłam konserwę z przemielonego mięsa, tym razem postanowiłam inaczej-i mięso bardzo grubo pokroiłam, Wyszła przepyszna
domowa konserwa, pełna dużych i soczystych mięsnych kawałków. Bez zbędnych dodatków, bez wypełniaczy i polepszaczy smaku, za to z delikatnym tłuszczykiem , którym można smarować chleb i z przepyszną galaretką. Polecam serdecznie, bo pracy przy niej jest nie za dużo, a smak jest tego wart.
Na 7 słoiczków o poj. 500 ml
1,2 kg podgardla wieprzowego
1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
1 duża łyżka soli peklującej
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
100 ml zimnej wody
1,2 kg podgardla wieprzowego
1 kg łopatki wieprzowej lub karczku
1 duża łyżka soli peklującej
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
100 ml zimnej wody
Super przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWitam. Mi z 4 kg wyszło 8 słoików 500 ml troszkę zostało. Przepis jest super.
UsuńPolecam.
Witam mam pytanie bo nie bardzo zrozumiałam trzeba je gotować 3 razy czy to chodzi o to za ile dni zdecydujemy się je zamknąć w słoiki?
OdpowiedzUsuńPasteryzujemy przez trzy dni z rzędu już zamknięte, to pozwala na bardzo długie przechowywanie konserwy.
UsuńCzyli zamykamy słoik gotujemy, na drugi dzień zamknięty już też ponownie gotujemy itd
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast soli peklującej może być sól kuchenna?
OdpowiedzUsuńOczywiście, po prostu mięso nie będzie tak różowe, tylko szare, ale nadal smaczne
UsuńRobiłam mieso w słoikach tak samo ijest pyszne.Zrobcie naprawde warto jest troche pracy ale się opłaca.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie
UsuńA czy można pominąć podgardle albo czymś je zastąpić? Mam uraz do wszelkich ścięgien i tłuszczu ��
OdpowiedzUsuńsłonina w zamian
UsuńA może być boczek?
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast czosnku granulowanego mogę użyć świeżego?
OdpowiedzUsuń