Cytrynowa babka z białej fasoli

A kto powiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę. 

Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące  Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi w postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta, a smak fasoli jest w ogóle nie wyczuwalny.
 To ciasto jest idealne jeszcze z jednego powodu, a mianowicie przez swoje 36- letnie życie nie upiekłam jeszcze dobrej babki. No biszkopty wyśmienite, idealne lub mniej, szarlotki i inne murzynki. Ba, nawet trochę ładnych tortów popełniłam. Za to babka zawsze z zakalcem i żeby to był przepis cud, miód prosty jak dla przedszkolaków i tak moja babka zawsze w śmietniku lądowała. A dziś tadam!!! Babka fasolowa wyszła pyszna, mięciutka i bez zakalca!!!




Na formę o poj. 1,4 L:
1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g) użyłam Pudliszki
350 g maki pszennej
3 jajka L
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
60 g masła
250 g kwaśnej śmietany 12 %
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Na lukier :
4 czubate łyżki cukru pudru
sok z 1/2 małej cytryny
1 łyżka gorącej wody

Do wysmarowania formy:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej


  • Cytrynowa babka z białej fasoli Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasole odcedzić na sitku, opłukać wodą i rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem zmiksować.
  • Cytrynowa babka z białej fasoli Do fasoli dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny, ponownie zmiksować.
    Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce.
  • Cytrynowa babka z białej fasoliNadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników.
    Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st C przez 50 minut, bez termoobiegu.
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem.
    Kiedy babka wystygnie, wyjąć ją z formy i polać lukrem. 
  • Jeżeli babka nie będzie chciała wyjść z formy należy delikatnie zanurzyć foremkę z ciastem w zimnej wodzie, jednak należy uważać, aby woda nie dostała się do środka formy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne