Mięsne babeczki z jajkiem

Pyszna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Nadają się zarówno na obiad jak i na kolację. Polecam również na wielkanocny stół, bo są naprawdę smaczne i bardzo ładnie wyglądają. Niewiele więcej pracy jak przy tradycyjnych mielonych, a efekt i smak dużo lepszy.


450- 500 g karczku
1 cebula
1 mała kajzerka
13 jajek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
sól
pieprz


  • Mięsne babeczki z jajkiemKarczek podzielić na mniejsze kawałki i zmielić. Kajzerkę namoczyć. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, koperek, jedno jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz i sól.
  • Mięsne babeczki z jajkiemWszystko razem dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić. Mięso podzielić na 12 części. Foremki na babeczki wysmarować olejem za pomocą pędzelka i obsypać bułką tartą. Z mięsa formować placuszki i wypełniać nimi foremki tak, aby zostawić wgłębienie na jajko.
  • Mięsne babeczki z jajkiem Do wgłębień w mięsie wbić po jednym jajku, posypać je solą i na każdym jajku ułożyć wiórki masła. Zapiekać w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 30 minut. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne